Veelgestelde vragen

V: Hoe weet ik dat dit geen blabla is, maar coaching met resultaat?

A: De afgelopen tien jaar heb ik een model ontwikkeld om mensen heel gericht te kunnen helpen. Het is niet de bedoeling om maandenlang naar mijn praktijk te komen om uiteindelijk tot een catharsis te komen, maar zo snel mogelijk de niet-ingeloste behoeften te bepalen en hier iets aan te doen, zodat jullie terug gelukkig zijn. Meer dan 80% van de koppels die hun weg naar mijn praktijk hebben gevonden zijn nog steeds gelukkig samen.

V: Waarom werkt deze vorm van coaching?

A: Ik focus niet alleen op je relationele behoeften, maar ook op jou als individu om zeker te zijn dat je geluk niet van je partner afhangt maar dat je daar zélf voor zorgt.  Mijn motto is: zorg voor jezelf dan komt de rest wel.

V: Is het mogelijk om alleen aan een relatie te werken?

A: Ja absoluut! Ik focus vooral op jou als individu en wat je zelf kan doen om iets aan je situatie te verbeteren. Uiteraard werkt het nog beter wanneer je partner ook meewerkt, maar dit is zeker geen noodzaak.

V: Waarom kan je niet gewoon gelukkig zijn in je relatie?

A: Ook al doet je partner er alles aan om jou gelukkig te maken en is hij/zij ook effectief iemand om een toekomst mee uit te bouwen is dit niet altijd genoeg. Komt het omdat we van nature uit hunkeren naar een tikkeltje meer (een uitdaging)? Zijn jullie al zo lang samen dat de spanning eraf is?  Is je partner behoudens gezind terwijl jij houdt van meer avontuur en wind in je haar. Of doet je partner zoveel dat je hem/haar niet meer genoeg apprecieert? Ik help je graag om dit uit te zoeken.

V: Is er hoop na een vertrouwensbreuk?

A: Dit is niet makkelijk en vraagt veel geduld en werk om een relatie na een vertrouwensbreuk te ‘herstellen’, maar alles is mogelijk. Het is wel aangeraden om te achterhalen waarom dit is kunnen gebeuren om ervoor te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurd.

V: Toch bij elkaar blijven omwille van de kinderen?

A: Wanneer ouders niet gelukkig zijn voelen kinderen dit aan en komt het hen ook niet ten goede. Dus gewoon samenblijven, ook al ben je écht niet meer gelukkig samen, lijkt me niet optimaal.  Ik zou zeggen: doe er alles aan om de relatie alsnog terug op de rails te krijgen en als het niet lukt, dan weet je dat je alles hebt geprobeerd en kan je het jezelf niet achteraf kwalijk nemen.

V: Verliefd op iemand anders, wat te doen?

A: Wanneer je verliefd bent op iemand anders kan dat je wereld op zijn kop zetten. De vraag is: waarom werd je verliefd op iemand anders. Zijn er eventueel behoeften van jou die in de kou staan, waardoor je hunkert naar méér?  Ik help je graag om uit te zoeken hoe verder.

V: Wat als de liefde op is?

A: Het kan zijn dat je niet meer hetzelfde voelt voor je partner en in de liefde bestaat er geen aan-uit knop. Gevoelens kan men niet dwingen. Maar wanneer je precies weet waar het juist is misgelopen waardoor je je nu zo voelt, kan je daar ook effectief iets aan doen om je relatie terug op de rails te krijgen. Wanneer het echt niet gaat en je het liefst een eind aan je relatie wilt maken, lijkt het me aangeraden om goed te weten hoe het is misgelopen, zodat je jezelf in de toekomst terug open kunt stellen voor een relatie en niet meer dezelfde kant op gaat.

 

V: Hoe overleef jij als koppel de druk van een nieuw samengesteld gezin?

A: Wanneer twee gezinnen met elk hun eigen gezinscultuur samen onder één dak gaan wonen is dit allesbehalve vanzelfsprekend.  Er komt zoveel bij kijken!  Het verschil in opvoedingsstijlen, normen en waarden van de ouders in een nieuw samengesteld gezin; omgang met de ex-partners; het verwerken van de echtscheiding voor ouders en kinderen en aanpassen voor iedereen op zoveel vlakken.  Dit kan voor grote ergernissen zorgen en het gevoel van geborgenheid voor ouders en kinderen in de weg staan.  Ik werk graag samen met jullie naar een werkbare oplossing toe.